Hatha yoga is voor jong, ouder, man, vrouw, lenig of niet, beginner of gevorderde. Voor iedereen is het mogelijk yoga naar “eigen kunnen” te doen. Er is aandacht voor adem, ontspanning, souplesse, kracht en beweging. Kom thuis bij jezelf en ontdek wie je eigenlijk bent, diep van binnen.
In deze vorm van yoga wordt door lichamelijke, adem- en energetische oefeningen het denken tot rust gebracht. Lichaam en geest werken als een geheel en beïnvloeden elkaar over en weer.
Het “moeten” (prestaties leveren, vergelijken met anderen etc.) mag worden losgelaten.
Door yoga ontwikkel je zelfkennis en bewustzijn. Dit integreert zich gaandeweg in je leven zodat datgene wat zich in het leven voordoet bewust en meer ontspannen tegemoet getreden kan worden. Dit vergt training. De lessen dienen ervoor om jou gaandeweg inzicht te geven in hoe, hoe vaak en wat voor jou werkt en zo zul je een persoonlijke routine vinden waar je meteen en zeker later de vruchten van plukt.
Yoga betekent in balans komen. Door de oefeningen met volle aandacht uit te voeren ontstaat evenwicht, rust en harmonie. Als lichaam, adem en geest een eenheid vormen, beginnen de spieren beter samen te werken en raken ze bevrijd van overbodige spanning. Ook innerlijk heeft yoga een zelfde uitwerking (als je last hebt van onrust e.d.). Yoga bevordert de gezondheid en kan kwaaltjes helpen voorkomen of verminderen, bijv. vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, rug- of schouderpijn. Laat het moeten maar los en leer (weer) voelen wat je lichaam je vertelt en heb geduld met jezelf.
Elke yogales wordt afgesloten met een complete ontspanning.
Raadpleeg bij twijfel altijd arts of specialist.
Yoga is voor iedereen met een nuchtere kijk op de wereld, een nuchtere interesse in yoga, besef van eigen verantwoordelijkheid, zorg voor je gezondheid en welzijn, en compassie met alles wat het leven te bieden heeft. Yoga is geschikt voor jong en oud. Voor iedereen met minimaal een redelijke gezondheid.
Yoga gaat uit van het zelf herstellend vermogen van het lichaam en werkt preventief, maar kan ook ondersteunend werken bij een genezingsproces.
Wat doen we in een yogales?
Met behulp van rek-, spier-, adem-, concentratie- en ontspanningsoefeningen leren we het lichaam en van daaruit de geest (denken) observeren en kennen.
Tijdens de lessen ervaar je afwisselend inspanning en ontspanning, concentratie en loslaten, zowel staand, zittend als liggend. Er ontstaat gaandeweg evenwicht tussen actie en rust, in- en uitademing, in- en ontspanning die doorwerkt in het dagelijks leven.
en….
misschien ben je yoga gaan doen met de gedachte dat yoga gezond is. Maar yoga is helemaal niet gezond, omdat niets gezond is.
Je kunt het vergelijken met een stuk gereedschap. Als je haastig en ruw te werk gaat zul je met het beste gereedschap ene onbevredigend resultaat krijgen. De beste hamer zal nog geen goede tafel timmeren, maar je kunt er wel flink mee op je duim slaan. Jij bent degene die het gereedschap gebruikt en je zult de resultaten krijgen die je veroorzaakt!
Yoga is een stuk gereedschap dat onze voorouders ontwikkeld hebben en tot het uiterste verfijnd hebben. De visie van waaruit zij werkten was dat al het leven stroming is, onophoudelijke stroming. “Het enige onveranderlijke in het leven is de onophoudelijke verandering”(uitspraak Saswitha/Jan Rijks, oprichter oudste yoga opleiding in Nederland).
Wanneer een mens in evenwicht is, dan stroomt alles in hem, zowel lichamelijk als geestelijk. Ziekte of pijn is in deze visie een blokkade in de stroom, stilstand, onevenwichtigheid. Al eeuwen geleden zijn er allerlei methoden bedacht om het stromen weer op gang te brengen. Acupunctuur is zo’n methode, maar hierbij heb je een deskundige nodig.
Yoga beoogt hetzelfde, maar leert de mens om het zelf te doen in plaats van een goede behandeling van eigen lichaam en geest over te laten aan deskundigen (uiteraard heb je niet altijd die keuze). Natuurlijk kun je beide combineren! En om te komen tot een juiste behandeling van zichzelf moet een stuk vervreemding van zichzelf opgeheven worden, anders kan men de behandeling beter aan een deskundige overlagen, dus ga of leer voelen!
Wanneer je yoga gaat beoefenen krijg je te maken met een tweeledige opdracht. Enerzijds moet je het aangeboden instrument, de oefeningen, zodanig leren gebruiken dat de doorstroming in lichaam en geest op gang wordt gebracht. Anderzijds dient men bij dit bezig zijn met zichzelf, zich zodanig open te stellen, dat men zichzelf steeds beter leert kennen, wat dan weer tot gevolg heeft dat men zichzelf steeds beter kan behandelen. Dus het is niet egoïstisch, maar juist “verbeter de wereld en begin bij jezelf”.
Alle oefeningen dwingen tot concentratie op zichzelf en dit leidt weer tot kennis over zichzelf: wat je nodig hebt, wat je kunt en niet kunt en dient te respecteren. Het doel van yoga is voorkomen en niet zo zeer genezen. Yoga kan hoogstens dienen als ondersteuning bij een genezingsproces (lichamelijk en geestelijk) in samenwerking met een deskundige.
Het gaat dus steeds meer om aanvoelen van de natuur in jezelf. Als we bereid zijn te luisteren naar de stem van de natuur (ons lichaam is ook natuur) weten we wanneer ons lichaam rust nodig heeft of een sinaasappel of juist andijvie. Helaas zijn sommigen onder ons de laatste tijd zo in de war dat we vaak pas merken dat het lichaam bijvoorbeeld rust nodig heeft bij een totale ineenstorting. Geef jezelf de kans om te leren en begin gewoon daar waar je bent. Pas wanneer je jezelf kent kun je voor anderen iets betekenen.
De stem van de natuur is duidelijk hoorbaar voor wie luisteren wil en yoga is een hulpmiddel om weer te leren luisteren door geconcentreerd met het lichaam bezig te zijn. Het is heel simpel: sommigen merken pas tijdens een yogales hoe moe ze zijn of hoe star (lichamelijk of geestelijk). Dat is de stem waar we het over hebben. Daar is niks zweverigs of mystieks aan.
Velen denken dat yoga hetzelfde als ontspanning is. Maar yoga is de beheersing van spanning en ontspanning. Alleen ontspanning zou onevenwichtig zijn en leiden tot verslapping en stilstand in de stroom.
Het is de beheersing van deze twee tegengestelde krachten die de stroom op gang houden. Men dient spanning en ontspanning te kunnen afwisselen, soepel kunnen overschakelen van spanning naar ontspanning. Dat vind je in alle oefeningen terug. Je zult merken dat je al veel meer mogelijkheden krijgt als je jezelf oefent in het afwisselen van perioden van ingespannen werkzaamheid met perioden van totale zorgeloze luiheid wat soms nodig is voor herstel.
Namaste!… en voel maar of je yoga in elk geval ook een beetje leuk vindt!
Lestijden:
Maandag 13.30 + 18.30 uur
Dinsdag 18.30 uur
Woensdag 20.30 uur
Je kunt je al inschrijven voor voorjaar 2025:
3 maart t/m 28 mei
m.u.v week 17
Leslocatie voor- en najaar:
Dorpshuis de Lindehof,
Spijkse Kweldijk 53,
4212 CX Spijk gem. Lingewaal
Aanmelden/info/lesgeld:
06-33642800/eevvaa@live.nl